Impresszionizmus > Festészet - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Impresszionizmus > 10 weboldal. Kategória leírása: Az impresszionizmus a 19. század utolsó harmadának mozgalma.

festeszet.wyw.hu Rendezés: Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

Szponzorált linkek
Impresszionizmus
http://hu.wikipedia.org/wiki/Impresszionizmus

Az impresszionizmus a 19. század utolsó harmadának legnagyobb hatású művészeti mozgalma. Az impresszionista stílus nem volt olyan jellemző korstílus, mint a barokk vagy a reneszánsz, hiszen ezek a művészet minden ágára hatottak. Az impresszionizmus leginkább a festészet és az irodalom, kis mértékben a szobrászat stílusa.

Impresszionizmus
Az impresszionizmusról
http://www.sze.hu/muvtori/belso/stilusok/impre/impr1.htm

Fiatal festők keresték az új művészeti elveket. Igyekeztek egyre tökéletesebben ábrázolni a természetet, de beleütköztek a színes árnyékok problémájába. Rájöttek, hogy az árnyékon belül is számos különböző árnyalat létezik, amelyek közül a kék az uralkodó szín. De ezt a jelenséget csak napvilágnál lehetett tanulmányozni ezért a műtermeiket elhagyták és a szabadban dolgoztak (plan air). Felfigyeltek arra hogyan oldja fel a levegő rezgése a kontúrok élességét, és hogy nem minden vehető ki egyforma tisztasággal. Mindent utáltak ami hagyományos és szigorú szabályok szerint való.

Az impresszionizmusról
Az impresszionizmus
http://www.mke.hu/lyka/11/003-021-varjas.htm

A műtörténetnek egy olyan problémájáról akarok szólni, amely a legelhanyagoltabbak közé tartozik, bár voltakép minden esztétikai elemzés végső célját kellene alkotnia: a műkeltette érzelmi hatásról. A jelenlegi műtörténet e részben nem jutott túl a legnagyobb általánosságokon. Az érzelmek megszámlálhatatlan fajtáiból alig egynéhány az, amelyet a köznyelv s a napi gyakorlat használ. A lélektan e részben máig a legdurvább természetrajzi leírásnál tart és a műelemzők nagyon kevés hasznát vették ennek a kicsi és vulgáris anyagnak, amit nekik a mai lélektan nyújthat.

Az impresszionizmus
Az impresszionizmus története
http://enciklopedia.fazekas.hu/tarsmuv/impresszionizmus.htm

Komoly elődök voltak: William Turner a maga fénymisztikájával; a barbizoni festők tájszemléletükkel; John Constable atmoszférikus tájábrázolása, valamint a plein air-festészet.

Az impresszionizmus története
Stílus - Századforduló festés/impresszionizmus
http://www.verslista.hu/muveszetek/3stilus/11szfordulo/11fimpr.htm

A festészetben ekkor játszódott le a modern művészet első jelentős forradalma, az impresszionizmus. Festészeti irányzat, amely Franciaországból, az 1860-as évekből indult el. Az impresszionista festők a természetes fény ragyogásában megmutatkozó természet magával ragadó megjelenését ünnepelték - akár hajnali, akár nappali vagy alkonyati fényről volt szó. Elbűvölte őket a fény és színek közötti kapcsolat, és tiszta festékkel, szabad ecsetvonásokkal dolgoztak.

Stílus - Századforduló festés/impresszionizmus
Modern művészet
http://www.mke.hu/lyka/14/067-076-modern.htm

A közelmúlt idők művészetét mindenütt az impresszionizmus nevével szokták jelölni. A művészi akarásnak ez a módja, mely elsősorban a festészetben kereste és találta meg kifejezése eszközeit, Franciaországban született meg, a 60—70-es években vívta a maga nagy küzdelmeit az elismerésért, s a következő évtizedekben lett a nűvészi kifejezés uralkodó formája előbb Franciaországban, majd mindenütt Európa területén, sőt Amerikában is

Modern művészet
Claude Monet és barátai
http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=617&print=1

Az impreszionisták festői törekvéseit történeti kontextusba helyezi a nagy elődök, Courbet, Daubigny, Jongkind és Boudin műveinek bemutatása. Budapestre érkezik Gustave Courbet-nak a berlini Alte Nationalgalerie-ben őrzött híres képe, amely az étretat-i tengerpart nevezetes sziklaszirtjeit ábrázolja (Les Falaises d'Étretat)... melyet Monet is többször megfestett !

Claude Monet és barátai
Szenzációs impresszionista kiállítás
http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=752

Száz év után ismét nagyszabású impresszionista kiállítást rendeznek Budapesten, a Monet és barátai című tárlat december 1-én nyílik meg a Szépművészeti Múzeumban - tájékoztatta a kiállítás kurátora az MTI-t.

Szenzációs impresszionista kiállítás
Camille Pissaro
http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=775

záz éve, 1903. november 12-én halt meg a francia impresszionista festészet neves alakja, Camille Pissarro. Egész életében kitartott a századvég lenézett és kitaszított művészi irányzata mellett – nemhiába, hiszen később olyan kiváló mesterek tekintették őt tanáruknak, mint Cézanne és van Gogh.

Camille Pissaro
Az impresszionizmus keleti mecénása
http://www.deluxe.hu/cikk/20060517/az_impresszionizmus_keleti_mecenasa/

Ivan Morozovot honfitársa, Szergej Scsukin mellett, a világ legjelentősebb műgyűjtői között tartják számon. A 20. századi orosz műkedvelő gazdagságának köszönhetően nem csak csodálta, hanem fel is vásárolta az impresszionista festők legkitűnőbb alkotásait.

Az impresszionizmus keleti mecénása
Hirdetések
Oldal leírása
festeszet.wyw.hu: Festészet katalógus. Festészettel és a festészet különböző irányzataival foglalkozó tematikus katalógus.
Gyűjteményünkben 329 válogatott festészet témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 329 | Várakozó linkek: 2 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 26481