Híres magyar festők > Mednyánszky László > Festészet - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Híres magyar festők > Mednyánszky László > 5 weboldal. Kategória leírása: Mednyánszky László mélységesen humanista és realista művész volt.

festeszet.wyw.hu Rendezés: Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

Szponzorált linkek
Mednyánszky László Szerbiában Száz szép kép
http://mek.oszk.hu/04900/04901/

"Holtrafáradt katonák, erejük sincs már, halálra várón ül az egyik a hóban, a másik rongybaburkoltan fekszik mellette. Vázlatos ecsetvonások, lilás, zöldes színek a fehér hóban. Tőmondat-egyszerű minden és szomorú. A kép tiltakozás és vád a gyilkos háború ellen."

Mednyánszky László Szerbiában Száz szép kép
Mednyánszky László (festőművész)
http://hu.wikipedia.org/wiki/Mednyánszky_László_(festőművész)

Münchenben, majd 1873-1877 között Párizsban tanult. Barbizonban Paál László társaságában festett. 1880-tól Bécsben és Beckón élt, felváltva. 1888-ban Budapesten aranyérmet kapott. 1888-1892 között Párizsban élt. Tájfestészete a barbizoni felfogásból indult, de örökös vándorlása során a természet alapos ismeretéből festői igényessége rendkívüli erejű műveket alkotott. A század vége felé az élet legszélső végein élők felé fordult. Nyaranta Nagyőrön dolgozott, de a Tátrától az Adriáig bejárt minden vidéket, ha arra felé vitt útja, szívesen elidőzött a szolnoki művésztelepen és a Nagyalföld más tájain is alkotott, ezért az alföldi festőkhöz is kapcsolják művészetét.

Mednyánszky László (festőművész)
Mednyánszky stílusa
http://www.mke.hu/lyka/02/muveszet_02_mednyanszky.htm

Nehéz volna megjövendölni, hogy báró Mednyánszky László művészete hova fog fejlődni. Azt már most is látjuk, hogy sokféle állomáson haladt át; mindegyiken kiváló művek jelzik, hogy ott is járt. De tovább indult, mielőtt még előadása azon az egy állomáson megszokottá, átlagossá vált volna. Sok festőnek az a balvégzete, hogy megmarad egy ily állomáson: a nagy fáradsággal megszerzett kézíráson nem változtat többé, a vége aztán az, hogy az alaposan megszokott előadási mód már nem is izgatja őt és munkái csekély lelki emócióval készülnek.

Mednyánszky stílusa
Mednyánszky-retrospektív
http://www.terasz.hu/main.php?id=egyeb&page=cikk&cikk_id=4571

Képzeljünk el egy felvidéki arisztokrata festőpalántát, akinek megadatott, hogy Münchenben, Párizsban és Itáliában tanulja a mesterséget. Bécsi műtermében megfordultak a kor legismertebb személyiségei, ő mégis hazavágyott a parasztlegények, cigányok, kocsisok, katonák, koldusok és a külvárosok kétes egzisztenciái közé.

Mednyánszky-retrospektív
Mednyánszky áró | Artportal
http://artportal.hu/kislexikon/mednyanszky_laszlo_baro

A felvidéki nemesi családból származó ~ a kiegyezés idején a család nagyőri birtokán magántanulóként végezte iskoláit, és közben Thomas Ender útmutatásával akvarelleket készített. Már ekkor kitört a főúri származásával járó korlátok közül, kamaszkorának nagy barátsága egy uradalmi kocsishoz fűzte.

Mednyánszky áró | Artportal
Hirdetések
Oldal leírása
festeszet.wyw.hu: Festészet katalógus. Festészettel és a festészet különböző irányzataival foglalkozó tematikus katalógus.
Gyűjteményünkben 329 válogatott festészet témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 329 | Várakozó linkek: 2 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 26481