Híres magyar festők > Csontváry Kosztka Tivadar festőművész > Festészet - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Híres magyar festők > Csontváry Kosztka Tivadar festőművész > 8 weboldal. Kategória leírása: Csontváry Kosztka Tivadar sokoldalú művész volt. Pályafutását bármilyen meglepő is, patikussegédként kezdte.

festeszet.wyw.hu Rendezés: Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

Szponzorált linkek
Csontváry Kosztka Tivadar Magányos cédrus
http://mek.oszk.hu/01300/01314/

Képzőművészet, vizuális művészetek/Festészet, grafika (magyar festészet, Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919))

Csontváry Kosztka Tivadar Magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar élete
http://www.sze.hu/muvtori/belso/stilusok/posztimpr/postimpr4.htm

(1853, Kisszeben - 1919, Budapest)Gyógyszerész volt, s csak 41 éves korától tanult rendszeresen festeni. 1894-ben fél évig Münchenben Hollósy Simon növendéke, majd 1895-től Karlsruhében, Düsseldorfban és Párizsban képezte tovább magát, de lényegében autodidakta volt. Az 1890-es évek végén Dalmáciában, Olasz- és Németországban járt.

Csontváry Kosztka Tivadar élete
Csontváry Kosztka Tivadar - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Csontváry_Kosztka_Tivadar

Eredetileg gyógyszerésznek tanult, de tehetséget érezve otthagyta állását, és különböző mesterektől festészetet tanult. Utazásokat is tett, jelentősebb képeit Keleten festette. Mintegy száz nagyobb művet alkotott. Míg külföldi kiállításairól (pl. Párizs, 1907) a legnagyobb kritikusok elismerően nyilatkoztak, itthon nemigen ismerték el. Ehhez különc életvitele, és – élete vége felé egyre kifejezettebb – látnoki-prófétai allűrjei is hozzájárultak, melyeket a képeit elemzők közül többen pszichopatológiásnak tartanak. Művészetét az expresszionizmushoz, illetve posztimpresszionizmushoz kapcsolják, de igazából nem tartozott egyik elhatárolható irányzatba sem. Az egyik legkülöncebb, de egyben legegyénibb és rendkívül jelentős magyar művész volt.

Csontváry Kosztka Tivadar - Wikipédia
Csontváry Múzeum
http://kepzo.jpm.hu/?cikkID=32&menuID=2

A századfordulón emelt épületben 1973-ban nyílt meg a magyar festészet talán legkülönösebb egyéni-ségének, Csontváry Kosztka Tivadarnak (1853-1919) kiállítása ...

Csontváry Múzeum
Csontváry Kosztka Tivadar 1853 - 1919
http://www.kieselbach.hu/s-1321&csontvary+kosztka+tivadar.html

Eredeti foglalkozása gyógyszerész volt, huszonhét évesen egy víziója tette nyilvánvalóvá számára művészi elhivatottságát. Művészeti tanulmányait azonban csak 1894-ben kezdte meg Münchenben. Hollósy Simon magániskolájából Karlsruhéba ment, 1896-ban Párizsban a Julian Akadémián képezte magát. Már ekkor hosszú tanulmányutakat tett, Svájcban, Itáliában, Dalmáciában festett. A Közel-Kelet egzotikus tájaira is eljutott, s mindenütt azt a "nagy motívumot" kereste, amelyet életműve alapjának tekintett volna. 1907-ben Párizsban állította ki gigantikus méretű vásznait, s Budapesten is volt bemutatója, de festészetének jelentőségét csak jóval halála után ismerték fel. Pécsett önálló múzeumban láthatók képei. Művészetének tanulmányozásához fontos adalékot jelentenek főként az 1910-es években készült naplójegyzetei, visszaemlékezései és vallási-filozófiai témájú elmélkedései.

Csontváry Kosztka Tivadar 1853 - 1919
Csontváry Kosztka Tivadar: Mária kútja Názáretben
http://mek.oszk.hu/01300/01368/html/hatter.htm

A nagybányaiak a természetre és az érzésre esküdtek, Mednyánszky és az alföldi iskola egyik legfontosabb témaköre is a táj. Az "isteni természet" hű szolgájának vallotta magát a századelő legegyénibb hangú, magányos festője, Csontváry Kosztka Tivadar is. Münchenben egy ideig Hollósy tanítványa volt, sajátos esztétikai nézeteibe bele is szüremlettek a Hollósy-kör nézetei, a természet ihletett szeretete, a plein-air célja. Mikor az expresszionizmus határmezsgyéjén átlépő tájvízióit festi, akkor is naturalistának hitte magát, pedig messze túlhaladt a nagybányaiak naturalista-impresszionista stílusán, igazi rokonai már Van Gogh és Gauguin, tehát a posztimpresszionizmus és a szimbolizmus nagy nemzedéke.

Csontváry Kosztka Tivadar: Mária kútja Názáretben
Posztimpresszionizmus-Csontváry Kosztka Tivadar
http://www.verslista.hu/csontvary/csontvarykosztka.htm

Július 5-én született Kisszebenben (ma Szlovákia), Kosztka Tivadarként; e lengyel nemesi családnév költői fordításával alkotta meg később a Csontváry művésznevet. Apja, posztupici dr. Kostka-Kosztka László orvos gyógyszerész és anyja - Ungh-megyei daróci Hajczelmajer Franciska fiaként.

Posztimpresszionizmus-Csontváry Kosztka Tivadar
Csontváry Kosztka Tivadar - Wikidézet
http://hu.wikiquote.org/wiki/Csontváry_Kosztka_Tivadar

A Pozitívum. Önéletrajz. A Tekintély. A Lángész. Ki lehet és ki nem lehet zseni?

Csontváry Kosztka Tivadar - Wikidézet
Hirdetések
Oldal leírása
festeszet.wyw.hu: Festészet katalógus. Festészettel és a festészet különböző irányzataival foglalkozó tematikus katalógus.
Gyűjteményünkben 329 válogatott festészet témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 329 | Várakozó linkek: 2 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 26481