Híres magyar festők > Csók István > Festészet - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Híres magyar festők > Csók István > 5 weboldal. Kategória leírása: Csók István kétszeres Kossuth-díjas magyar festőművész volt.

festeszet.wyw.hu Rendezés: Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

Szponzorált linkek
Csók István 1865-1961
http://www.bibl.u-szeged.hu/ha/muveszet/csok/csok.html

Festőművész. Hosszú pályája során egyike volt a legtöbb hazai és külföldi elismerést, díjat nyert magyar festőknek. Tanulmányait a budapesti Mintarajziskolában kezdte. 1886-87-ben a müncheni festőakadémián, majd 1880-tól Párizsban tanult. Évekig Münchenben élt, majd 1896-ban csatlakozott a Hollósi Simon vezette nagybányai csoprothoz. 1903 és 1910 között Párizsban élt. Festészete egyre jobban közelebb került a posztimpresszionisták festészetéhez. Ekkor készültek nevezetessé vált aktos kompozíciói.

Csók István 1865-1961
Csók István - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Csók_István

Apja molnár volt. Budapesten kezdte 1882-ben tanulmányait Székely Bertalan, Lotz Károly tanítványaként, majd Münchenben és Párizsban folytatta. Bastien-Lepage művei hatottak rá. Korai képe, az Úrvacsora c. Párizsban aranyérmet, Bécsben állami nagy aranyérmet nyert 1894-ben. A Szénagyűjtők a plein air tolmácsolója. A millenniumra a Báthory Erzsébet (1895) képpel készült. A csejtei várúrnő szadizmusának ábrázolása sok kritikát és müncheni aranyérmet hozott. Nagybányára ment, de a táj nem kötötte le. 1903-tól Párizsban 7 eredményes esztendőt töltött. Műteremsarok c. aktképe ebből az időből származik.

Csók István - Wikipédia
Csók István Árvák
http://mek.oszk.hu/03200/03294/

"Az emlékezés szomorú szelídségét, fájdalmát hozza magával az esti fény a két leány szobájába. A lámpás gyér fényét is elfedi az ellenző. Szülők árnya lépdel, hangjuk suttog, a hirtelen magány még szinte fel sem fogható. Ezt a fájdalmat sikerült Csók Istvánnak megragadnia..."

Csók István Árvák
Csók István 1865 - 1961
http://www.kieselbach.hu/s-401&csok+istvan.html

1882-től a budapesti Mintarajziskolát látogatta, 1885-ben Münchenbe ment, majd a Julian Akadémián töltött két párizsi év (1887-1889) után itt is telepedett le. Már müncheni tanulóévei alatt barátságot kötött.

Csók István 1865 - 1961
Csók István Emlékmúzeum
http://www.vendegvaro.hu/Csok_Istvan_Emlekmuzeum_Cece

Csók István festőművész alkotásaiból és a művész életéről ad képet a magyar és francia bútorokkal berendezett enteriőr a Csók család villa jellegű, a XIX. század végén épült házában.

Csók István Emlékmúzeum
Hirdetések
Oldal leírása
festeszet.wyw.hu: Festészet katalógus. Festészettel és a festészet különböző irányzataival foglalkozó tematikus katalógus.
Gyűjteményünkben 329 válogatott festészet témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 329 | Várakozó linkek: 2 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 26481