Barlangfestmény, barlangfestmények > Festészet - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Barlangfestmény, barlangfestmények > 8 weboldal. Kategória leírása: A barlangfestmények voltak az emberiség legelső máig is fennmaradt művészeti alkotásai.

festeszet.wyw.hu Rendezés: Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

Szponzorált linkek
Barlangrajz
http://hu.wikipedia.org/wiki/Barlangrajz

A barlangrajzok vagy barlangfestmények az őskor művészetének a termékenységistennők mellett leghíresebb, legismertebb emlékei. A késő jégkor utolsó szakaszában, a kb. 27 000 éve kezdődő időszaktól keletkezett barlangfestmények, karcolt rajzok egészen az i. e. 10. évezredig jellemzőek voltak. A barlangfestmények Andalúziától egészen a Bajkál-tóig terjednek, legsűrűbben Franciaország és Spanyolország barlangjaiban fordulnak elő, hiszen a földrajzi adottságok itt kedveztek legjobban a nagy népességsűrűségnek. Az első barlangrajzokat a híres Altamira-barlangban fedezték fel 1879-ben, de a vésett vagy festett ábrázolások hitelességét egészen a 20. század elejéig kétségbe vonták.

Barlangrajz
Az őskor festészete
http://www.verslista.hu/muveszetek/3stilus/01oskor/1festeszet.htm

Az ősi grafika a karcolás és a vésés, a körvonalakat alkalmazó rajzművészet őse. Az őskori festmények tárgya kezdetben állat- és emberábrázolás, célja vadászmágia, termékenység varázslat, szertartás. Színezőanyaga - színes földek, növényi nedvek, korom, szén, ásványokból őrölt festékpor. Kötőanyaga - vér, gyanta, tojás, méz, zsír tartalmú anyagok.

Az őskor festészete
Őskor
http://www.sze.hu/muvtori/belso/stilusok/oskor/oskor.htm

Az ősember számára a képek, szobrok nem szépségük miatt voltak fontosak, hanem funkciójuk miatt. A varázslás eszközei voltak.

Őskor
Lascaux-i barlang
http://hu.wikipedia.org/wiki/Lascaux-i_barlang

A Lascaux-barlang (Dordogne, Franciaország) darabszám és a műalkotások értéke szerint egyike a legjelentősebb őskori festett barlangoknak. A festmények és karcolatok nagy része a magdaléni korszakból való, azaz 15-17 ezer éves. Egyike a Vézère-völgyi festett barlangoknak, amelyek a Világörökség részét képezik.

Lascaux-i barlang
Négyezer éves barlangfestmények Ausztráliában
http://www.origo.hu/tudomany/tarsadalom/20030702negyezer.html

A mintegy 200 különböző ember- és állatábrázolás az elmúlt ötven év egyik legjelentősebb leletének számít - mondta kedden Bob Carr, Új-Dél-Wales szövetségi állam miniszterelnöke. A barlang pontos helyét a vandálok miatt az ausztrál hatóságok titokban tartják.

Négyezer éves barlangfestmények Ausztráliában
A nyelv eredete és a barlangrajzok
http://www.origo.hu/tudomany/fold/20020911anyelv.html

Bárhol jelent is meg, az emberi kommunikáció mindenütt ugyanazon metaforák, logikai szabályok és asszociációk mentén formálódott, és fő forrásai mindig az étel, a szex és a terület voltak - állítja egy olasz tudós, a 30 ezer éves barlangrajzok értelmezője.

A nyelv eredete és a barlangrajzok
Kőkori bulikat rendeztek
http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=21113

120 ezer évvel ezelőtt a legnagyobb, zenés partikat a fáklyafénnyel kivilágított barlangokban, a műremekekkel borított falak mellett rendezték - derül ki a legújabb francia régészeti kutatásokból.

Kőkori bulikat rendeztek
Barlanglakó ősök - akusztika szakértők?
http://hatarzona.lapunk.hu/?modul=blog&a=2609&hit=1

Az Université Paris X Nanterre professzora, aki a XI-XII. századi templomi akusztika szakértője, mindig dúdolgatott egy-egy helyiségbe belépve, hogy ráérezzen az épület hangzására. A tudóst igen meglepte, hogy milyen jó az akusztikájuk azoknak a barlangoknak, amelyek falát őskori festmények díszítik. Reznikoff, hogy felfedezését ellenőrizze, csapatával végiglátogatta Franciaország barlangjait, ahol képzett énekesek segítségével tíz kiváló akusztikájúra bukkantak – olvasható a LiveScience című angol nyelvű tudományos hírportálon.

Barlanglakó ősök - akusztika szakértők?
Hirdetések
Oldal leírása
festeszet.wyw.hu: Festészet katalógus. Festészettel és a festészet különböző irányzataival foglalkozó tematikus katalógus.
Gyűjteményünkben 329 válogatott festészet témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 329 | Várakozó linkek: 2 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 26481